Mesto Pag

Za lažjo predstavitev o destinaciji kraja, si na desni strani oglejte zamljevid, ki ga lahko tudi povečate. Na otoku Pag se bolj kot ne vse vrti okoli turizma in tako ni dvoma, da se vse vrti okoli turizma tudi v samem mestnem jedru, se pravi v jedru mesta Pag. Mesto Pag je izjemno lepo ter razgibano mesto, katerega letno obišče na tisoče različnih turistov z vsega sveta. Ker je kot že prej omenjeno mesto Pag bolj kot ne turistično mesto lahko poudarimo tudi to, da ima samo mesto na razpolago več kot deset tisoč ‘postelj’ namenjenih za turiste oziroma turistično uporabo. Večina turistov v mestu Pag dopust preživljajo v kampih, med tem ko drugi raje uživajo v apartmajih ter seveda tudi hotelskih sobah.
Mesto Pag

Mesto Pag

Paška čipka

Ena izmed najbolj znanih stvari na celem Pagu je zagotovo Paška čipka, katera ima dolgoletno tradicijo in je tako znana dobesedno po celem svetu. Paška čipka naj bi se v mestu Pag oziroma na samem Pagu začela izdelovati okoli petnajstega stoletja. Največ zahval za nastanek Paške čipke imajo gotovo sestre Benediktinke, iz samostana Sv. Margarite, katere so bile večne spodbudnice čipkarstva ter tako tudi ustanoviteljice in podpornice šole za izdelovanje čipk.  Paška čipka je kmalu postala tudi ena izmed najbolj znamenitih zadev v celotni Hrvaški, tako, da jo je tamkajšnje ministrstvo za kulturo proglasilo za kulturni predmet Hrvaške.

Paški sir

Če potujete na Pag je ena izmed stvari, katere morate zagotovo poskusiti  ravno znameniti Paški sir. Paški sir je namreč tako rekoč najbolj znan in največkrat nagrajen ovčji sir na celem svetu in tako turisti iz celega sveta prihajajo na otok Pag zgolj zato, da bi poskusili slednjega. Kot že omenjeno se Paški sir izdeluje iz ovčjega mleka, oblikuje pa se ga v obliko cilindra. Paški sir je težek okoli dva, do štiri kilograme, skorja pa je gladka in rumena. Testo sira je pikantno in tako trdo, da ga lahko dobesedno ribamo, ob prerezu pa bi po pravilih Paški sir moral biti brez lukenj, če pa slednje že so, te ne smejo biti večje od velikosti buckine glavice.

Mesto Pag
Oceni tole stran!