Novalja

Novalja je eno izmed najbolj znanih turističnih mest na Jadranu, ki leži na zloglasnem otoku Pag, katerega letno obišče več sto tisoč turistov iz tako rekoč celega sveta. Novalja leži ob isto imenskem zalivu, na jugozahodnem delu samega otoka in je tako tudi eno izmed največjih turističnih središč na Pagu. Kraj obdajajo borovci oziroma borov gozd, ter mnoge peščene ter druge plaže, katere so raj za skoraj vsakega turista. Prav tako je Novalja izjemno dobro povezana z drugimi kraj po otoku, do samega mesta Pag pa boste potrebovali zgolj dvajset kilometrov. Za vse nevedne, pa je na desni strani zemljevid, da boste lahko lažje poiskali ta kraj, ki je poln presenečenj.
Novalja

Novalja

Zgodovina kraja Novalja

Otok Pag ima na splošno kar zelo pestro zgodovino v kateri lahko najdemo mnogo zanimivih stvari. Tako lahko tudi samo mesto Novalja smatramo kot enega izmed tistih, zgodovinsko zelo atraktivnih krajev, saj lahko tu najdemo mnogo različnih arheoloških najdišč ter drugih zanimivih zadev iz bližnje ter zgodne zgodovine. Današnja Novalja namreč stoji na starem antičnem mestu imenovanim Novalia, katero je bilo tako rekoč pristanišče rimskega naselja Cisse. Dan danes se je ohranil bolj kot ne zgolj stari rimski podzemni vodovod imenovan ‘Talijanova Buža’ , kateri je bil zgrajen že v prvem stoletju. V starem mestnem središču lahko najdete tudi ostanke starokrščanske bazilike ter predromanske cerkve, postavljene v obdobju tam nekje devetega ter desetega stoletja. Prav tako lahko v Gaju, manjšem zaselku, ki leži severno od Novalje najdemo tudi ostanke zidom in mozaika enoladijske cerkve, katera je bila postavljena v petem stoletju.

Mestni muzej v Novalji

Če boste svoj dopust preživljali na otoku Pag, oziroma bolj natančno, v samem kraju Novalja si morate zagotovo ogledati mestni muzej, ki se nahaja v centru samega kraja. Novaljški mestni muzej je namreč založen z bogatimi najdbami tako iz pozne kot tudi zgodne zgodovine vidite pa lahko tudi mnoge druge zanimive stvari. Zagotovo najbolj znana znana zadeva v celotnem muzeju pa je prav gotovo znameniti Talijanov Buži, stari rimski podzemni vodovod, v katerega vstopite iz muzeja ter izstopite v Novaljskem polju. Poleg tega lahko v mestnem muzeju najdete tudi številne najdbe iz Paškega podvodnega sveta ter druge, zanimive stvari, ki bi vas hotele zanimati.

Novalja
Oceni tole stran!