Plezališče Stogaj na otoku Pag
Vam plezanje ni tuje in si želite popestriti vaš dopust z novimi plezalnimi izzivi? Pojdite do plezališča Stogaj, ki ponuja raznovrstne užitke. Ambient je fascinanten prav za vse, tudi za tiste, ki nad plezanjem niso navdušeni. Enkraten pogled na morje, pokrajino brez rastja, bližnje otoke ter čisto morje vas bodo popeljali v drug svet. Napori ob plezanju ne bodo prehudi ob takšni okolici.

Edini možni zaplet je lahko ob iskanju poti do plezališča. V naselju Metajna, boste v samem centru zavili na dokaj ozko cesto, ki vodi na vrh hriba in je delno asfaltirana delno makadamska. Če je ne boste našli povprašajte domačine, ki vam bodo z veseljem pomagali. Po nekaj minutah vožnje vas pripelje do parkirnega prostora z izjemnim pogledom na morje. Tam izberite pešpot, ki vodi v hrib, preko travnika in ne direktno proti morju. Na desni je namreč še ena pot, ki ni prava in vodi do lepega razgleda na najbližjo plažo.

Če se ne boste ustavljali, slikali in opazovali razgleda, ste lahko v dobrih dvajsetih minutah tam. Spremljali vas bodo prijeten veter, kamnita pot, razgled kot iz razglednice, lepe plaže ter mir. Na poti boste kaj kmalu zagledali velik kamnit stolp, ki spominja na stalagmit. Če ga bližje pogledate je navrtan, razžrt od vetra, soli ter bližine morja.

Za plezanje so vam na voljo smeri težavnostnih stopenj od 4a do 6c+. Midva sva se odločila za plezanje na stolpu zgoraj, kjer je ena lažja smer. Dostop je, če gledate proti stolpu, na levi strani. Na samem«plezalnem startu« ni veliko prostora, imate pa čudovit razgled. Poleg je čudovit, skrit prostor, podoben jami, ki je nastal zaradi stolpa in iz katerega piha prijeten mrzel veter in ponuja dodatne plezalne izzive.Plezanje Pag

Plezalna stena na tem delu je urejena, vendar bi potrebovala malo obnove. Predvsem varovalne sponke zgoraj, ki so verjetno zarjavele zaradi soli.

Ogledala sva si tudi okolico in poleg stolpa našla še nekaj sten, ki so zagotovo dobra priložnost za učenje in uživanje. Dobra ideja je tudi spust do skoraj privatne peščene plaže, ki je v neposredni bližini ter osvežitev v morju. Ne pozabite pa na pijačo in hrano, kajti tukaj boste uživali kot na samotnem otoku.

Preden boste prišli na Pag si le poglejte kakšne možnosti imate in za katero pot se boste odločili. Lahko pa se prepustite trenutnemu navdihu. Kakorkoli že, navdušeni boste.

Plezališče Stogaj na otoku Pag
Oceni tole stran!