Prenosniki ali navadni računalniki?

Prenosniki, navadni računalniki, tablice, telefoni in podobne tovrstne naprave, lahko dandanes najdemo v vsakem moderno opremljenem domu. Vsestranska funkcionalnost in zmožnost hitrega sprejemanja ter posredovanja informacij, sta le dve od mnogih pozitivnih plati teh revolucionarnih naprav, ki že od iznajdbe naprej krojijo življenja mnogih. Trenutni trg sodobnemu kupcu ponuja zelo pestro in široko paleto različnih prenosnikov in navadnih računalnikov, kar lahko otežuje sam nakup. Vse večkrat se potrošniki ob poplavi informacij počutijo zmedeni in ne vedo kako se lotiti nakupovanja.  Prav zato smo se odločili, da vam v nadaljevanju predstavimo nekaj začetnih izhodišč za dobro raziskavo pred nakupom računalniške opreme. »Lov« za prenosniki, ki bodo izpolnili vaša pričakovanja in bodo kar najbolje sovpadali  k vašemu življenjskemu slogu, naj se začne.
PRENOSNIKI ALI NAVADNI RAČUNALNIKI – KJE ZAČETI?

Najtežji del vsakega nakupa, še posebej v primeru dražjih investicij, je prav zagotovo raziskava in primerjanje ponudb različnih proizvajalcev. Odločitev o tem ali so za vas bolj primerni prenosniki ali navadni računalniki, naj ne glede na ceno, vedno spremlja misel, da je namen investicije olajšanje vašega  življenja. Prav zato, pred vsakim nakupom temeljito premislite kako bi nova naprava doprinesla k izboljšani kvaliteti vašega vsakdana. Svetujemo vam, da svoj nakup začnete preprosto tako, da na list papirja ali telefon napišete vrsto dela, za katerega boste uporabljali nov računalnik in komu bo ta nova pridobitev namenjena. Za lažji razmislek vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj dejstev o navadnih računalnikih in prenosnikih.  

  • DOBRI STARNI NAMIZNI RAČANLNIKI

Namizni računalniki so primerni za tiste ljudi, ki se službeno ali ljubiteljsko veliko ukvarjajo z grafičnim oblikovanjem, obdelavo video vsebin oziroma uporabljajo kompleksne aplikacije,  saj so njihove komponente bolj zmogljive. V primeru, da bo računalnik na voljo za mlajšim otrokom, vam toplo priporočamo nakup navadnega računalnika, saj lahko lažje nadzirate njihovo uporabo.  Navadni računalniki bodo primerni za vas tudi, če v prihodnosti načrtujete nadgrajevanje z dodajanjem delovnega polnilnika ali nadgradnjo procesorja. Vseeno pa bodite pozorni na dejstvo, da navadni računalniki za razliko od prenosnikov lahko zavzamejo veliko več prostora, zato vam priporočamo, da se pred nakupom prepričajte o tem, ali bo nova naprava ustrezala vašim prostorskim zmogljivostim.

  • PRENOSNIKI ALI T.I. INOVACIJA, KI OSVOBAJA

Poimenovanje, ki smo ga uporabili zgoraj je mišljeno predvsem v kontekstu osvoboditve od statične uporabe računalnika v enem in istem prostoru. Prenosljivost, za katero bi lahko rekli, da je ključna prednost prenosnikov, omogoča hitro prenašanje naprave med različnimi lokacijami. Še kako primerna je za tiste posameznike, ki morajo pri svojem delu ali hobijih ostati zelo fleksibilni. Prenosniki so še posebej dobra investicija za tiste, ki veliko potujejo, saj je se dandanes večina prenosnikov ponaša s svojo majhno težo in preprostim shranjevanjem. Njihove prednost je tudi delovanje brez stalnega priklopa na vir energije, kar pomeni, da s seboj ne boste potrebovali nositi dodatnih žic. Za prenosnike bi lahko rekli, da so zelo prikladni, saj poleg lahke prenosljivosti iz prostora v prostor, nudijo tudi možnosti brezžičnih povezav WWAN in Wi-Fi. Baterija prenosnika vam bo omogočala, da se boste lahko nemoteno zatopili v delo, brez priklopa na vir elektrike. Če vas pri »lovu« za prenosniki skrbi, da bodo te v primerjavi z navadnimi računalniki premalo močni oziroma premalo zmogljivi, vam zagotavljamo, da so glede na trenutno ponudbo, vaše skrbi odveč.

V letošnjem letu, ko naša življenja v mnogih aspektih narekuje korona kriza, se je še kako pokazala pomembnost uporabe navadnih, posebej pa še prenosnih računalnikov na različnih področjih življenja. Prepričani smo, da ste kot starš več otrok bili primorani in investirati v novo računalniško opremo, saj drugače preprosto ni bilo druge možnosti. V primeru, da o tem še razmišljajte vas spodbujamo, da si ogledate ponudbo prenosnikov, ki bodo vašemu osnovnošolcu sli srednješolcu omogočili zasebnost in mir med delom za šolo.

PRIPOROČLJIVA CENA NAKUPA

Pomemben aspekt pri nakupu novega računalnika tudi njegova cena, zato še pred nakupom pomislite koliko ste pripravljeni odšteti za tovrstno napravo. Pozorni bodite, da pri nakupu ne gledate le na ceno izdelka, ampak celoten »paket«, ki vam ga za določeno ceno ponuja prodajalec. Glede na trenutne razmere vam svetujemo, da se odločate predvsem za nakup prenosnikov, saj bodo ti lažje odgovarjali potrebam hitrega življenjskega sloga.  K manjši finančni obremenitvi ob nakupu pa bo prispevalo tudi dejanstvo, da prenosniki ne potrebujejo veliko dodatne opreme, kot npr. monitor ali tipkovnica. V primeru, da nameravate prenosnik uporabljati v splošne namene (internetna pošta, ogledovanje videoposnetkov, ipd.) a hkrati želite kakovosten izdelek,  se odločajte za nakup prenosnika v cenovnem rangu od 400 evrov naprej. Pozorni bodite na to kakšne so vaše preference in iščite »paket«, ki vam bo omogočil najboljšo kombinacijo vsega. 

 

Nakup prenosnika ali navadnega računalnika naj bo vedno dobro premišljeno dejanje. Pri tem se zavedajte, da napravo kupujete z namenom, da vam ta olajša ali omogoči boljše delovne pogoje, zato vedno kupujte glede na vaše potrebe, ne pa glede na trenutne modne trende. Določite si prioritete, cenovni razpon, vprašajte strokovnjake, pa tudi sami preglejte spletne strani in se podučite o tem kaj vam lahko ponudi trenutni trg. Verjamete, da se vam bo trud poplačal.

Prenosniki ali navadni računalniki?
Oceni tole stran!